2009-05-14

Ge oss Svenska Cupen!

Idag var det fest i fotbolls-Sverige. Storklubbar som AIK och Hammarby på besök i Uppsala och Blekinge. Platser som sällan får besök av varken publik eller lag med SM-titlar i bagaget. Över 15.000* åskådare följde kvällens sju matcher och totalt gjordes det 27 mål i dessa matcher. Nästan fyra mål i snitt.

Tyvärr så var det till stor del bara lokalbefolkningen som fick chansen att se de målrika matcherna. Undantaget var matchen mellan IK Sirius och AIK som spelades på ett Studenternas IP som för kvällen liknade Lilla Råsunda. Omkring 4.000 AIK-supportrar fanns på plats. Sirius – AIK sändes också över internet till en kostnad av 90 kr.

Om vi bortser från AIK:arnas stora hjärtan och den enorma vilja att följa sitt lag så är ju svenskarna helt ovetandes om hur målen gick till. TV4 hade ett kort inslag från Gävle där Djurgården var på besök. Tyvärr så handlade inslaget mest om att Oremo var tillbaks på sin gamla arena och vi fick se ungefär 12 sekunder fotboll.

För att kunna se Allsvenskan i TV så måste vi betala över 500 kronor för olika abonnemang och extrakanaler. Alternativet är krogen eller pixliga internetsändningar för runt 120 kr styck. Det är inte okej!

Vi betalar en svindyr TV-licens och SVT ha nästan en(1) miljard i överskottspengar i dagsläget. Det klagas ofta på att ingen bryr sig om Svenska Cupen, att de Allsvenska lagen skickar sina reserv och juniorspelare. Den som vill följa SvC måste i det närmaste anlita en detektiv för att nå framgång i jakten på lite härlig svensk klubbfotboll. Direkt efter slutsignalerna så lottades kvartsfinalerna. Svenskafans.com var snabba med att avslöja vilka som får mötas i nästa omgång. Kl 01:54 på torsdagsmorgonen så står det på SvFF:s sajt att lottningen är klar. Tyvärr så är det åttondelsfinalernas lottning som är klar – och åttondelsfinalerna spelades ju på onsdagskvällen.

Det är dags för SVT, public service-företaget, att ge allmänheten lite valuta för pengarna. Svenska Cupen kan inte kosta många kronor att sända och fotbollsförbunden borde vara tacksamma för all gratispublicitet de kan få när det kommer till Cupen.

Nu lär det höjas röster om att det inte finns TV-tider till usel, svensk fotboll. Men går det att peta in 10-12 schlagertävlningar varje vinter/vår så ska det nog gå att klämma in 7 cupmatcher också. Speciellt då Schlagerfestivalen/Melodifestivalen/Eurovision och alla deras program är dubbelt så långa som en fotbollsmatch. Och i värsta fall så finns ju SVT24. Det har spelats över 80 cupmatcher denna säsong – en har gått på TV och en har streamats för 90 djävla kronor.

Cupspelsmatcher är så mycket mer intressanta än serielunksmatcher. Ett misstag och hela laget måste vänta ett helt år på nästa chans att vinna Svenska Cupen och biljetten ut till Europa. Ge oss TV-tittare fotbollscupen som ingen annan vill ha.

Svensk fotboll i Svensk TV – nu!

* = 14.722 åskådare i 6 matcher. Från matchen Syrianska – Elfsborg finns inga uppgifter om publik.

0 kommentarer: