2008-02-03

Störtskön pilot

Årets pilot är korad.
Under lördagen dundrade en mycket säker galning in över ett fält där en samling fallskärmsjägare hade landat. Galningen satt i ett Herculesplan, som väger runt 40 ton. Att han dessutom glider in i över 300km/h och sveper in bara 2-3 meter över jägarnas huvuden är ju helt fantastiskt.

Vilken djävla kick man måste ha fått av att stå där på marken o se denna gigant komma dånandes mot sig.
SWOOSCH!
Fantastiskt!
Önskar att jag fick vara där.

Tyvärr så kommer nu denna elitpolit att stängas av, troligtvis mista sin licens etc etc. Sämre piloter som aldrig skulle klarat av att utföra detta lilla bus får dock fortsätta flyga och riskera våra liv.

För det är ju så vi ska ha det.
Osäkra, dåliga går före säkra och duktiga.
Lysande!


Aftonbladet: ”Bara ett skämt”

Annat läsbart:
NTF, KKK och trafiksäkerhet

18 kommentarer:

Anonym sa...

Finns visst inte plats för action-hjältar i sverige..

Anonym sa...

Varför väljer vårt försvar att straffa en man som visat prov på stort mod och skicklighet?! Han var medveten om sin kompetens och riskerade aldrig någons liv. Skärpning!

Anonym sa...

Det är ju tragiskt o se hur AB vinklar med sina rubriker etc. etc
"siktar på sina kollegor" jo eller hur...

De försöker få en att tro att det är en dåre bakom spakarna. Det här här är elitsoldater vi pratar om.

Och jag kan tänka mig att det förekommer situationer i verkliga kris-lägen (läses även: när bestämmelser inte alltid gäller)där man måste kunna manövrera en c-130 på detta sätt.

Och självklart måste våra fallskärmsjägare klara av en sådan här flyby.. även de hade koll.

Anonym sa...

Vi lever i ett tort jävla svenssson samhälle där sånt här inte är accepterat. Det blir nog snart ändringar på det.. .

Anonym sa...

Underligt att ingen ännu nämnt att fallskärmsjägarsoldaterna utsätter sig för en betydligt större risk när de hoppar med fallskärm.
Näe det är väl säkrast och låta grabbarna i försvaret dricka hallonsaft och käka nybakade kanelbullar medan de tittar på Bamse i stället.

Michael Karnerfors sa...

Vad menar ni? Att om man latjar och leker på gränsen är är det ett automatiskt bevis på at man är "skicklig" och en "elitpilot"? Puckat... riktigt puckat.

Den här gången gick det bra. Det är inte alltid det gör det när piloter skall latja och tro sig ha rätt att bryta mot reglerna. Exempel på detta är B-52 krashen på Fairchild AFB 1994 (4 döda, familjefar brändes till döds i ett eldkolt framför ögonen på familjen).
http://youtube.com/watch?v=d7aLEKBlhNk

Eller katastrofen vid Lviv 2002 (85 döda).
http://youtube.com/watch?v=jl3LNDR0-fU (VARNING: Otäcka bilder på krossade människor)

Eller olyckan på F16 i Uppsala då en Viggenpilot skickade sin flickvän och flera av hans kompisar till sjukhus med tredje gradens bränskador, punkterad lunga med mera.
http://www.havkom.se/virtupload/reports/rm2003_01.pdf

Proffs litar inte på turen. Elit-piloter latjar inte. Det är *inkompetens* att göra på det här viset... inte tvärt om. Allt som hade krävts här var en fågel i motorn, eller en vindpust, eller något av en uppsjö saker som hade fått honom att dippa en meter lägre... och då hade det varit flertalet döda.

Anonym sa...

Å va jag blir trött på AB:s vinklingar på allting.....
"Experten": "Det syns att han inte har kontroll"

Allvarligt?? Han må ha brutit mot reglerna men han han ju stenhård kontroll på allt och då piloten som vart i flygvapnet under hela sitt yrkesliv måste väl ändå vara "experten" här....

Och "siktar på sina kollegor"..... mm visst....

Sen att "flygexprten" gnäller över farten!! Han om någon måste väl veta att det är just farten som gör en lågflygning då man hela tiden har tillräckligt med lyftkraft för att stiga igen.....

Anonym sa...

Han borde inte ha gjort det. Däremot måste jag säga att jag inte tycker han borde stängas av eftersom det uppenbarligen är en pilot med stor skicklighet. Det är kul att se hur aftonbladet vinklar sina artiklar. Sen känns det ju som att om det inte hade vart så mycket snack om försvarsmakten i allmänhet så skulle det här antagligen inte vart lika uppblåst.

Anonym sa...

Svenskarna har blivit ett land av pussies

Anonym sa...

De som gör en stor sak av det här är samma människor som tycker de tar en stor risk om de fiser i bussen på väg till jobbet.
Piloten ifråga borde få en medalj för att han utmanar alla förståsigpåare i jante-etablisemanget.

Anonym sa...

en lite komisk sak jag lade märke till i bloggsfären är att en väldigt stor del av alla bloggar jag läst uttrycker sitt stöd för piloterna i det här sammanhanget, samtidigt som väldigt många uttrycker sin chock över artikeln på SvD om att någon understår sig med att skämta om förintelsen på karnevalen i Brasilien. Hur osmakligt det än kan vara att ha med en karnevalvagn med smala judedockor och en dansande Hitler så finns det ju över huvud taget ingen som helst risk att någon blir utsatt för skador av något sådant. När det gäller piloterna så vet jag inte riktigt vad jag ska säga, extremt dumt måhända, och hade någon blivit skadad råder det inget tvivel om att piloten skulle bli straffad, men vad jag lyckats luska fram så verkar det ju faktiskt vara tradition att avsluta övningar på det viset.

Ola sa...

Håller med om att detta är en ickenyhet. Det var ju inte precis några flickscouter som han flög över. Det är jägarsoldater. Synd att en bra pilot nu sannolikt får kicken.

Anonym sa...

Olihan mielenkiintoisen näköinen tilanne, onneksi mitään vakavaa ei tällä kertaa tapahtunut.

Anonym sa...

De är grymma piloter och jag har själv sett dem göra samma sak förut och då snackar vi för snart 10 år sen. Skulle nog tro att det är en slags tradition. Men helt plötsligt var det fel...trist.
Men sen kan man faktiskt fråga sig att ibland är ju flygsäkerthetn så himla viktig och nu helt plötsligt var det inte. Säger bara låt dem flyga så, men skicka dem också utomlands och då menar jag inte till USA, ALASKA och Dubai! ......helikoptrar och transporter till Afghanistan tack

Wiseman sa...

Det hände inte i lördags utan i höstas.

Anonym sa...

Helt otroligt..

Fågel i motorn, hur fasen får ett propellerplan fågel i motorn, det är inte möjligt...

Om nu fågeln träffar en av dessa många propellrar, så lär inte ens piloten märka det, och inte propellern heller... jösses

Anonym sa...

insuget till motorn? :P
Nä, men håller med.. Aftonhoran har än en gång bevisat vad man går för..

michael lundnrenfejrfe nånting: gå och lägg dig

Michael Karnerfors sa...

Till Henrik:

Javisst vännen. Du vet bäst. Reglerna är bara onödig byråkrati som safts upp för att... eh... tja, vet inte... hindra sådana här "elit-piloter" att göra det de gör bäst. Reglerna är *helt* onödiga... för det har du sagt och du vet bättre än alla andra.

Och de fall där det gick åt helvete och människor dog bara för att piloterna skulle latja har inget med saken att göra. Om de kraschade så sög de.

Hoppas du aldrig får körtkort... för det är stilande puckon som du som kör ihjäl folk.